Výroba perníkov - WebSlovensko.sk
dnes je: pondelok 10.december 2018 - kalendarium

Výroba perníkov

Výroba perníkov (medovníkov) je jedným z remesiel, ktoré má na Slovensku dlhodobú tradíciu. A pretrvalo až do dnešných dní.

Ak sa vám projekt webslovensko páči, budeme rádi ak ho podporíte nejakou finančnou čiastou. Jej výšku necháme na vás.

IBAN: SK 86 1100 000 000 293 528 4140

č.účtu: 293 528 4140/1100 (Tatra banka)

bic/swift: TATRSKBX

variabilný symbol: 20180528

Výroba perníkov




Výrobu perníkov k nám priniesli nemeckí prisťahovalci v 17. až 19.storočí. V Uhorsku potom vznikol Celouhorský cech perníkarov, ktorý sa oddelil od Viedne.

Na výrobu perníkov sa pripravovalo cesto z ražnej múky a marcipánu. Cesto sa nechalo odstáť pomerne dlhú dobu. Niektorí výrobcovia ho nechali zrieť až šesť mesiacov. Až po tejto dobe sa doň pridávali ďalšie ingrediencie ako žĺtka, mandle a ďalšie.

S výrobou perníkov sú úzko spojené aj formy. Nakoľko ich výroba bola náročná, pernikári si ich výrobu objednávali u rezbárov. Prevažovali motívy postáv ľudí alebo zvierat. Na výrobu foriem sa používalo hruškové, alebo napríklad drevo orechové.




foto: http://medunka-b.blogspot.sk/2012/12/zdobime-pernicky.html

Martin Šaro,   14 Jul 2017