Výroba perníkov - WebSlovensko.sk
dnes je: nedeľa 22.október 2017 - kalendarium

Výroba perníkov

Výroba perníkov (medovníkov) je jedným z remesiel, ktoré má na Slovensku dlhodobú tradíciu. A pretrvalo až do dnešných dní.


Výroba perníkov

Výrobu perníkov k nám priniesli nemeckí prisťahovalci v 17. až 19.storočí. V Uhorsku potom vznikol Celouhorský cech perníkarov, ktorý sa oddelil od Viedne.

Na výrobu perníkov sa pripravovalo cesto z ražnej múky a marcipánu. Cesto sa nechalo odstáť pomerne dlhú dobu. Niektorí výrobcovia ho nechali zrieť až šesť mesiacov. Až po tejto dobe sa doň pridávali ďalšie ingrediencie ako žĺtka, mandle a ďalšie.

S výrobou perníkov sú úzko spojené aj formy. Nakoľko ich výroba bola náročná, pernikári si ich výrobu objednávali u rezbárov. Prevažovali motívy postáv ľudí alebo zvierat. Na výrobu foriem sa používalo hruškové, alebo napríklad drevo orechové.




foto: http://medunka-b.blogspot.sk/2012/12/zdobime-pernicky.html

Martin Šaro,   14 Jul 2017